Een duurzame woning levert tegenwoordig veel op. Het verlaagt de maandelijkse energierekening en laat de waarde van jouw woning stijgen.
Steeds meer huiseigenaren laten hun woning verduurzamen, een slimme investering. Maar hoe kun je dit financieren, op het moment dat je niet voldoende eigen middelen tot je beschikking hebt?
Er zijn mogelijkheden waarbij je je hypotheek kan inzetten om je huis te laten verduurzamen.
Hoe werkt dat dan?
Wanneer je een huis koopt en van plan bent om te verduurzamen, kun je tot zo’n 6% extra bovenop je hypotheek lenen.
Aan welke voorwaarden moet ik dan voldoen?
Om je lening te verhogen moet je voldoen aan een minimum inkomen van €33.000 bruto per jaar. Dit bedrag wat je extra leent is uiteraard uitsluitend bedoeld voor energiebesparende maatregelen. Om dit te kunnen bewerkstelligen zet de bank dit bedrag in een “bouwdepot”.
De bank wilt graag van jou weten welke maatregelen je gaat nemen en zet het extra geleende bedrag apart in dit depot. Moet er een rekening betaald worden? Dan kun je op deze plek je geld opnemen.
Een alternatief hiervoor is het Energiespaarbudget.
Hierbij hoef je van te voren geen specifieke indicatie door te geven met de soorten maatregelen die je wilt nemen. Mocht je nog twijfelen over wat je precies gaat verduurzamen, dan kun je het beste kiezen voor het Energiespaarbudget.
Wanneer je een hypotheek hebt met de Nationale Hypotheekgarantie (NHG) kun je bijna altijd gebruik maken van dit budget. Check wel bij jouw eigen bank of zij dit aanbieden en wat de mogelijkheden zijn. Fout om klant aan te geven zelf te checken. Daar zijn wij voor.
Kan ik ook subsidie ontvangen?
In Nederland worden huiseigenaren over het algemeen flink aangemoedigd om hun woning te verduurzamen. Vaak is het namelijk een win-win situatie. Daarom kun je tot zo’n 30% subsidie ontvangen voor energiebesparende maatregelen.
Voor meer informatie hierover kun je altijd terecht bij ons, jouw eigen adviseur.
Hoe weet ik welke maatregelen ik moet nemen om mijn huis te verduurzamen?
Die vraag begrijpen we heel goed. Daarom is het ook verstandig (en in veel gevallen verplicht) om hier van te voren advies over in te winnen.
Dat geldt voor zowel het afsluiten van een hypotheek, als de verhoging voor de verduurzaming van je woning. Bij veel banken is dit een vereiste voordat de lening wordt verhoogd. Wij kunnen u begeleiden in het vinden van de, voor uw woning, juiste maatregelen.
Duurzaamheidskorting
Dit is een verlaging in de rente die je betaald over je hypotheek wanneer de woning minimaal energielabel A heeft. Zo worden huiseigenaren gestimuleerd om hun woning te verduurzamen.
Kortom: er komt een hoop bij kijken zodra je je woning wilt verduurzamen. Laat je daarom goed adviseren en informeren rondom deze beslissing.
Wil je weten of je bij jouw (toekomstige) hypotheekverstrekker extra kunt lenen voor energiebesparende maatregelen? Of heb je andere vragen over de financiering van jouw energiezuinige huis?
Dan ben je bij ons aan het juiste adres. Neem gerust vrijblijvend contact met ons op, we helpen je graag verder.